Kategória: Komunitná Bratislava

Street food v Bratislave: kvalita, ktorá dokáže prekvapiť

Autor: Eva Vašková

Jesť na ulici je v dnešnej uponáhľanej dobe niečo tak tradičné, ako popri tom držať na uchu mobilný telefón a ešte počas toho stihnúť aj pred nosom odchádzajúci autobus. Nasledujúce riadky vás ale naladia na vlnu pohody, príjemnej debaty s blízkymi a jedla či pitia, pri ktorom sa nemusíte alebo skôr ani sa nebudete chcieť ponáhľať.

Pred bratislavskou Starou tržnicou si môžete pravidelne, každý mesiac, vychutnať kvalitné a originálne jedlá či nápoje. Takzvaný Street food Park pozná zrejme mnoho Bratislavčanov a okúsilo ho určite aj viacero návštevníkov mesta. My sme sa pýtali, ako je to s tým fenoménom „street foodu“ vo všeobecnosti. Mark Ladiver, PR manažér zo Starej tržnice tvrdí, že láka práve čarom ulice a kontaktom s ľuďmi.

 

Zdroj foto: Mark Ladiver

 

Street food je dnes „in“ , „cool“, trendy a podobne. V čom tkvie jeho úspech?

Úspech street food sa dá možno pripísať atmosfére ulice a priamemu kontaktu predajcu a kupujúceho. Človek má možnosť priamo pred očami vidieť prípravu samotného jedla a medzitým prehodiť pár slov s predajcom. Myslíme si, že je to viac osobné a to ľudia majú radi. Každopádne aj veľké reštaurácie tomu prispôsobujú kuchyne, ktoré dostavajú viac priestor v prednej alebo strednej časti reštaurácie.

Mark tiež hovorí, že Bratislava má v tejto trendy záležitosti čo ponúknuť a vyrovná sa svojim „sestrám“ napríklad v Rakúsku či Maďarsku. Ponúka sa kvalita, ktorú tu možno ani ľudia neočakávajú.

Ak porovnáme či už z pohľadu možností alebo kvality, kde je Bratislava v porovnaní napríklad s neďalekými susedmi Viedňou či Budapešťou?

Čo sa týka kvality sme určíte na rovnakej úrovni. Bratislava je často prehliadaná práve kvôli svojej pozícii, ale je to len škoda pre ľudí, ktorí si myslia že tu nič nenájdu. Naše hlavné mesto má na malej geografickej rozlohe všetko čo ponúka svet v rámci kulinárskeho umenia a street food.  Máme tu klasický slovenský street food, jedlá ďaleké a originálne v japonských ramen baroch či mexických burritos miestach. Jednoducho všetko na vysokej úrovni.

Street food je však len o jedle či pití. Často sa spája s príjemným stretnutím sa s priateľmi a dobrou náladou pri spoločných rozhovoroch. A ako to vidí Mark?

Ak sa pozrieme na street food, ako na gastronomický zážitok, aký je? A čo ďalšie pridané hodnoty – zážitky?

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, pretože ľudia majú pocit, že je potrebné stále niečo pridať.  Zabúdame, že street food je najmä o stretnutí sa  s priateľmi pri dobrom jedle a pití. Kde si dobre pokecáme a zasmejeme sa. Každopádne my na Street Food Park sme pridali párovanie jedál a pitia alko či nealko. Touto cestou chceme zjednodušiť návštevníkovi jeho navigáciu rozmanitou ponukou jedál a nápojov.

Jedlo a pitie často dopomáha príjemnej či už formálnej alebo neformálnej debate. Veď od čoho by boli tie romantické večere či pracovné obedy. Tie sa väčšinou ale odohrávajú v reštauráciách.  Ulica však dokáže poskytnúť rovnaký „komfort.“

 

Zdroj foto: Mark Ladiver

 

Jedlo ma výraznú aj spoločenskú rovinu. Pri jedle sa diskutuje, rieši, zabáva sa a podobne. Ako to je v prípade street food?

Ako som spomenul  v otázke vyššie. Na ulici sa odjakživa diskutovalo a bavilo. Nie je tomu inak ani na street food. Čo je zaujímavejšie, že tu nikdy neviete koho možno stretnete a ku komu vás ulica zavedie. J

Ako sa zvykne hovoriť dobrého málo býva, tak svojím spôsobom to možno povedať aj o bratislavskom street foode.  Ako Mark uzatvára, hoci u nás to nie o veľkej rozlohe a početnej kúpnej sile, na kvalite to uberá a dokonca niekedy práve tá kvalita a rozmanitosť milo prekvapí.

Má Bratislava určité vlastné „street food špecifiká“? Aké by sme mohli vymenovať?

Naším špecifikom je rozloha a kúpna sila. Keď to porovnáme napríklad s Budapešťou, kde je organizácia, ktorá zastrešuje Foodtruck prevádzky. Má okolo 200 členov a organizuje 2 dňový festival v centre Budapešti. Návštevnosť bude v 100 tisícoch. U nás počas Street Food Park príde okolo 20 tisíc ľudí. Každopádne, ako sa hovorí, malé ale dobré J Myslím, že naše hlavné mesto má vždy tú výhodu, že vie milo prekvapiť, keďže nikto nemá veľké očakávania a nakoniec zistí, že u nás nájde street food na veľmi vysokej úrovni.

A my na záver ešte dodávame, že rovnako ako je trendy street food, tak to platí aj o ekologickej filozofii „bez odpadu.“  Od 2017 sa jej držia aj organizátori Street food Parku. A tak hoci sa najete či napijete „na stojáka,“ životné prostredie nezaťažíte. Odpad sa separuje a recykluje. Servíruje sa na biodegradovateľných materiáloch.

Aktuálne letné dni lákajú vychutnať si ich čo najintenzívnejšie a v pohodovej atmosfére. Takže smelo si zbehnite po jeden takýto prázdninový zážitok aj pred bratislavskú Starú tržnicu. Najbližšie vás tu všetky tie špeciality čakajú už 17. až 20. júla 2019.

 

Zdroj foto: Mark Ladiver
Share Tweet Pin It +1

Mohlo by vás zaujímať

Predchádzajúci článokPetržalka oslavuje 100. výročie pripojenia sa k Bratislave

Žiadne komentáre

Pridajte komentár