Kategória: Kultúra v Bratislave, Sombratislava

Víťazi celoštátnych kôl, spojte sa!

Autor: Matej Feldbauer

24.- 26. októbra 2019 sa v Bratislave uskutoční II. ročník festivalu neprofesionálneho umenia TVOR•BA 2019. Na otázky nedočkavého redaktora odpovedala vedúca oddelenia neprofesionálneho umenia Národného osvetového strediska a programová garantka festivalu TVOR•BA v tej istej osobe. V skratke Tatiana Šišková.

Priblíž nám laikom, v čom je festival TvorBA iný.

Festival TVOR•BA je výnimočný najmä svojou pestrosťou. Vytiahli sme z rôznych kútov Slovenska folkloristov, divadelníkov, maliarov, muzikantov, fotografov, spevákov, filmárov, literátov, recitátorov. Nie však hocijakých. Každý z nich si prešiel strastiplnú cestu postupových súťaží, ktoré Národné osvetové centrum na poli neprofesionálneho umeleckého hnutia zastrešuje, a ako víťazov celoštátnych kôl sme ich pozvali na jedno miesto, v jednom čase do Bratislavy na festival TVOR•BA. Dôležité je, že keďže jedným z hlavných poslaní Národného osvetového centra, ako organizátora festivalu, je podpora a rozvíjanie týchto neprofesionálnych umelcov, zaradili sme do programu festivalu množstvo seminárov, prednášok a workshopov, ktorých sa samozrejme môže zúčastniť ktokoľvek, koho daná téma zaujíma. Ak by som to mala zhrnúť jednou vetou, tak festival TVOR•BA je priestor pre umenie, vzájomné inšpirácie a radosť z tvorivosti.

Fotografia: Jakub Jančo

Ako dopadol prvý ročník?

Výborne! 🙂 Veľmi som sa tešila, že sa splnila hlavná myšlienka, čiže prepájanie umeleckých druhov a žánrov. Zrazu sa stretli divadelníci s hudobníkmi, fotografi s recitátormi, herci s filmármi a začali sa spolu rozprávať, navzájom sa inšpirovať a niektorí sa dokonca dohodli na budúcej spoločnej umeleckej práci.

Programy boli vynikajúce, nakoľko ide naozaj o najlepších neprofesionálnych umeleckých tvorcov, ktorých na Slovensku máme.

Minulý rok sa v rámci festivalu nadmerne používali slovné hračky v spojení s názvom prehliadky. Tento rok tomu asi nebude inak, či?

Minulý rok sme to dosť preTvorili :). Ale keďže sme aj my tvorovia tvoriví, tak tento rok sme vymysleli pre každý umelecký druh vlastný slogan, ktorý sa zároveň používa aj ako názov hlavného programu daného umeleckého druhu. Napr. ochotnícki divadelníci majú “Hlavne ochotne”, literáti “To si píš!”, fotografi “Cloníš mi!”, výtvarníci “Vymaľované!” a pod. Uvidíme, čo bude o rok…

Fotografie: Jakub Jančo

 

Čo môžeme očakávať tento rok?

V bohatej programovej ponuke festivalu budú koncerty, divadelné a folklórne predstavenia, filmové projekcie, výstavy fotografií a výtvarnej tvorby a ďalšie prezentácie jednotlivcov a kolektívov. Pripravujeme zároveň sprievodný program – prednášky, semináre, tvorivé dielne, workshopy. Záver celého podujatia bude tvoriť slávnostný galaprogram zahrnujúci všetky umelecké druhy a žánre spojený s odovzdávaním ocenení osvetovým pracovníkom.

Súčasťou programu sú aj workshopy. Sú výlučne pre účinkujúcich či môže sa zapojiť aj človek so záujmom?

Semináre, prednášky, workshopy sú určené pre účastníkov festivalu, osvetových a kultúrnych pracovníkov, pre študentov vysokých škôl, či pedagógov základných škôl, ale samozrejme sú otvorené aj širokej verejnosti. Stačí si spomedzi pestrej ponuky vybrať, čo vás zaujíma.

Fotografie: Jakub Jančo

 

Ale na program sa dostanú bez problémov.

Všetky programy a workshopy sú zadarmo a budú sa konať v Bratislave-Starom meste, konkrétne v Národnom osvetovom centre, V-klube, Divadle Malá scéna STU, Univerzitnej knižnici v Bratislave, Kine Lumiére a Koncertnej sieni Eugena Suchoňa na Konzervatóriu v Bratislave.

 

Čo si určite nenecháš ujsť ty?

Ja sa ako programová garantka budem chcieť poctivo zúčastniť každého hlavného programu a na tie sprievodné minimálne nakuknem. Kto má v termíne 24. – 26. októbra 2019 voľno, určite mu odporúčam zažiť s nami radosť z tvorivosti v Bratislave na inšpiratívnom festivale TVOR•BA 2019.

 

 

Tak milý čitateľ, dúfam, že si rovnako nadchnutý aj ty a že slová programovej garantky uľahodili tvojmu uchu. Určite si naštuduj program na www.tvor-ba.sk.

Fotografie: Jakub Jančo
Share Tweet Pin It +1

Mohlo by vás zaujímať

Spiace miesta – Rozhovor

Publikované 1. júna 2019

Predchádzajúci článokTo najlepšie z ochotníckeho divadla
Ďalší článokAko výstava prispela k záchrane sakrálnej budovy

Žiadne komentáre

Pridajte komentár